Als je van plan bent om een nieuwe vloer te leggen in je huidige woning of je nog een vloer uit moet kiezen voor je nieuwe woning, is een houten vloer altijd een goede optie. Het heeft een luxe uitstraling en geeft je huis een authentiek uiterlijk. Daarnaast zijn er veel soorten hout waar je uit kunt kiezen, waardoor een houten vloer altijd aan te passen is op het interieur van je woning. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je van plan bent een houten vloer te kopen!

Welke soort hout ga je kiezen?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te kiezen wat voor hout je wil voor je vloer. Er zijn een hoop soorten waar je uit kunt kiezen, maar het moet wel bij de rest van je interieur passen. Populaire houtsoorten zijn duoplank eikenhouten vloeren, massieve vloeren, beukenhout en ebbenhout. Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken, de ene soort hout is bijvoorbeeld harder dan de andere. Wil je de juiste houten vloer kopen? Vergelijk dan eerst alle beschikbare houtsoorten goed met elkaar en bepaal welke het beste bij jouw situatie past. Kijk ook welke beschermlaag de vloer krijgt en hoe deze wordt aangebracht. 

Ga je de vloer zelf leggen of laat je dit doen?

Als je behoorlijk handig bent, kun je de houten vloer misschien wel zelf leggen. Dit zouden we alleen niet in alle gevallen aanraden. Als je jouw vloer bijvoorbeeld wil combineren met vloerverwarming, kan het hout kromtrekken als het niet goed is gelegd. Laat je de vloer leggen door een professional, dan weet je in ieder geval zeker dat dit niet kan gebeuren. 

Tegenwoordig is het bij sommige specialisten zelfs mogelijk om de houten vloer te voorzien van een extra beschermlaag. Onderhoudsarme houten vloeren worden steeds populairder. Wie wil nou niet een vloer waar je bijna niks meer aan hoeft te doen? 

Moet je een ondervloer toepassen? 

Als je een houten vloer gaat leggen, is het belangrijk om te weten met wat voor ondervloer je te maken hebt. Een nieuwe houten vloer over een bestaande houten vloer leggen is relatief eenvoudig, je kunt deze gewoon vastspijkeren. Toch wordt er vaker gekozen voor een zwevende vloer waar men een ondervloer onder legt. Als je de vloer op beton legt, heb je ook een ondervloer nodig. Maar als je een houten vloer op een beton vloer gaat verlijmen, dan heb je natuurlijk geen ondervloer nodig. 

Het hout goed behandelen 

Kies je voor een houten vloer, dan moet je deze ook behandelen. Het beste is om je houten vloer direct machinaal te laten behandelen. Tegenwoordig kan een houten vloer van een super sterke beschermlaag worden voorzien. Zowel van lak, olie als van ultraviolette olie. Al deze verschillende behandelingen hebben voor- en nadelen. Laat je hierover goed informeren bij een specialist. 

Author

Comments are closed.