Wijn, wie van ons is er niet dol op? Misschien ben jij wel zo’n enorme liefhebber dat je een eigen wijnkast in huis hebt. Gelijk heb je, want er is geen betere manier om wijn voor lange tijd te bewaren. Velen van ons vinden het eerlijk om na een lange dag onder het genot van een wijntje te genieten en even te ontspannen. Even tot jezelf komen, dat is toch heerlijk? Een wijntje is ook lekker om bij een maaltijd te nuttigen. Er zijn een aantal soorten eten en ingrediënten waar wijn net wat beter bij past in vergelijking met andere soorten voedsel. Hieronder zetten we een aantal aanraders voor je op een rij.

Asperges

Wijn bij asperges is heerlijk en kunnen we iedereen aanraden. Het is afhankelijk van het soort asperge dat je eet welke wijn er het beste bij past. Bij traditionele Hollandse asperges past een volle witte wijn goed, bijvoorbeeld een Chardonnay. Wil je liever een andere soort witte wijn hier bij proberen, dan is een Pinot Blanc een aanrader. Ook een Grüner Veltliner past hier prima bij. Prefereer je groene asperges? In dat geval zijn er ook andere witte wijnen die hier beter bij passen. Bij groene asperges past een Sauvignon Blanc uitstekend. Hierbij kun je kiezen voor een variant uit Frankrijk, maar ook Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland of Chili zijn een interessante optie om eens te proberen bij groene asperges. 

Vis

Ook verschillende soorten vissen zijn een goed voorbeeld van voedsel waar een wijntje goed mee samen gaat. Voor gerechten met rauwe vis, bijvoorbeeld sushi of oesters, en gerechten met schaaldieren is een wijn met een lichte en friszoete smaak een aanrader. Daarom passen mousserende wijnen en champagne hier goed bij. Ga je juist voor gebakken of gegrilde vis, dan kun je beter kiezen voor een droge of frisse witte wijn. Een Sauvignon Blanc past hier uitstekend bij. Ga je voor visgerechten met een romige saus of schaaldieren zoals kreeft, dan past een Chardonnay of Viognier hier het beste bij.

Vlees

Nederland is een echt vleesland. Alhoewel steeds meer mensen kiezen voor vegetarische opties (waar ook genoeg lekkere wijnen bij passen), gaan een rode wijn en vlees nog altijd hand in hand samen. Wellicht loopt het water je al in de mond als je er aan denkt. Een robuuste rode wijn vormt een uitstekende combinatie met onder meer varken, eend, lam, rund, gedroogde ham of worst. Ook gegrild vlees past hier goed bij. Kies je liever voor een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec, dan kies je voor vlees dat rijk gekruid is of vlees van de barbecue dat geroosterd of gegrild is.

Author

Comments are closed.