Als je moeder bent moet je er op een bepaald punt aan geloven: jouw kind maakt de overstap van basisschool naar middelbare school. Sommige kinderen worden erg enthousiast van deze overgang en staan te popelen om een nieuwe start te maken, andere kinderen kunnen maanden op voorhand niet slapen van de spanning. Naast de aanschaf van de juiste spullen zoals een schooltas zijn er nog meer manieren om jouw kind te helpen met de overgang van basisschool naar brugklas.

De juiste spullen

Maak echt een speciaal dagje vrij om met jouw kind de juiste schoolspullen te gaan kopen. Spullen kopen voor de middelbare school kan echt fungeren als een overgangsritueel. Zoek samen naar een goede stevige schooltas zoals een leren rugtas. Haal ook wat leuke stickers zodat jouw kind eventuele schriften kan pimpen. Maak ook een momentje vrij om jouw kind om te leren gaan met kaftpapier. Samen boeken kaften en eventueel pimpen met leuke stickers of tape kan heel fijn zijn als het kind een beetje zenuwachtig is.

Leren kennismaken met plannen

Op de basisschool heb je doorgaans niet heel veel huiswerk en wordt alles voor je voorgekauwd. Zorg dat jouw kind voorbereid is op het feit dat het straks z’n eigen planning moet maken. Koop een goede agenda voor in de schooltas handtas en zet daar belangrijke afspraken alvast in, zodat het kind leert om te gaan met een agenda.

Een eigen plekje voor huiswerk

Jouw kind is waarschijnlijk al een beetje aan het puberen en heeft wat meer behoefte aan eigen ruimte. Tel daar een bak huiswerk bij op die hij in de brugklas waarschijnlijk zal krijgen en een eigen werkruimte is echt essentieel. Heeft jouw kind in de slaapkamer nog geen fijne werkplek of bureau? Zorg dan dat die er wel komt. De meeste pubers maken hun huiswerk toch het liefst in alle rust op de eigen kamer in plaats van aan de keukentafel waar het hele gezin omheen drentelt. Kies voor een ergonomische bureaustoel, een zit-sta-bureau en zorg voor wat groen. Planten zuiveren de lucht en zijn erg handig voor op kantoor.

De brugklas is een nieuwe start

Is jouw kind zenuwachtig voor de overgang naar de brugklas omdat het op de basisschool weinig vriendjes had of te maken kreeg met pesten? Benadruk dat de brugklas een nieuwe start is. Bijna niemand kent je daar en je bent hartstikke leuk, dus waarom zou je geen vrienden maken? Ga eventueel met je kind wat leuke nieuwe kleren kopen, zodat hij of zij met een zelfverzekerd gevoel de eerste schooldag in kan gaan. 

En toch verandert er niks

Hoewel de middelbare school een nieuwe start is, hoeft er thuis niks te veranderen. Ja, je kind krijgt ineens een bak meer eigen verantwoordelijkheid, maar maak hem duidelijk dat dat niet per se iets verandert aan de thuissituatie. Er mag nog steeds geknuffeld en gespeeld worden als daar behoefte aan is. Jouw kind wordt weliswaar ouder, maar de overgang van basisschool naar brugklas betekent niet dat hij of zij ineens volwassen moet worden. Blijf je kind liefde geven en duidelijk maken dat jij nog steeds voor hem of haar zorgt.

Author

Comments are closed.