Een gemiddelde badkamer is niet rijkelijk voorzien van stopcontacten. Eerder zeer karig. Dat heeft natuurlijk een belangrijke veiligheidsreden. Een stopcontact geeft toegang tot elektriciteit. En elektriciteit en water zijn elkaars vijanden. De badkamer is de meest natte ruimte in je hele huis, dus aanleg van een stopcontact in de badkamer heeft nogal wat voeten in de aarde. Veiligheid is juist hier van levensbelang. Toch is het wel heel handig tenminste één stopcontact in je badkamer te hebben. Je elektrische tandenborstel kun je er dan mee opladen. De föhn heeft stroom nodig. En ook je scheerapparaat kan op een gegeven moment niet zonder elektra. Waar moet zo’n stopcontact dan komen? En hoe houd je alles veilig? Twee vragen die in dit artikel aan bod komen.

Een absolute must

Voor je er ook maar over peinst om je badkamer van een stopcontact te voorzien, moet je eerst kijken of je wel een aardlekschakelaar (30 mA) in je meterkast hebt. Die zorgt er namelijk voor dat de elektriciteit automatisch op ‘uit’ gaat zodra er kortsluiting is. Oudere huizen hebben nog niet altijd zo’n schakelaar. Als je geen aardlekschakelaar hebt, moet je geen stopcontact in je badkamer willen. Water en elektra zijn in die zin echt water en vuur. 

Basisregels

Je hebt een aardlekschakelaar? Dan kun je overwegen een stopcontact in je badkamer te (laten) monteren. Je krijgt dan te maken met een paar strenge basisregels waar je aan moet voldoen:

• stopcontact moet geaard zijn (randaarde)

• stopcontact moet 30 cm of meer van vloeroppervlak verwijderd zijn

• stopcontact moet minimaal 60 cm, liefst meer van natte zones verwijderd zijn

• stopcontact moet geplaatst terwijl de stroom is uitgeschakeld

• stopcontact dient 15 cm buiten hoeken en van ramen verwijderd te zijn

Stopcontacten in de badkamer, waar plaats je ze?

Natte zones

Natte zones zijn veiligheidszones in je badkamer die elektriciteitsgevaar dienen te minimaliseren. Deze zones hebben elk weer andere eisen die aan elektra worden gesteld. Dat geldt voor de verlichting, voor de schakelaars en ook voor de stopcontacten. Welke zones zijn er?

• zone 0 – ruimte in bad en in douchebak; geen stopcontact mogelijk

• zone 1 – ruimte boven douchebak en direct boven of rond bad; geen stopcontact mogelijk

• zone 2 – 0 tot 60 cm naast bad of douche; geen stopcontact plaatsen

• zone 3 – 61 cm of verder van bad of douche; plaatsen stopcontact is mogelijk

Kies wel voor een stopcontact met een goede beschermingsklasse. Dus een geaard stopcontact. En ook belangrijk met betrekking tot de zones: voor leidingwerk lopen de zones tot en met 5 cm ook in de wand zelf. Zo kan het dus gebeuren dat je in een slaapkamer die grenst aan je badkamer, een stopcontact plaatst dat dan officieel binnen een natte zone gaat vallen waar geen contact mag geplaatst!

Wastafel

Als je slechts één stopcontact kiest voor je badkamer om zo veilig mogelijk te blijven, dan is de eerste keuze toch wel bij de spiegel boven de wastafel. Daar kun je goed elektra gebruiken, bijvoorbeeld om je haar te föhnen. Alleen hebben wastafels natuurlijk ook waterpunten, een of twee kranen. De wastafel behoort tot zone 2 dus moet je met je stopcontact 61 cm van je kraan wegblijven.

Wasmachine

Een wasmachine heeft niet alleen een eigen stroomtoevoer nodig, die dient ook als 1 groep aangelegd te zijn. Ga niet zomaar een stopcontact aanleggen in je badkamer om een wasmachine te voeden, ook al staat hij in de juiste zone. Wasmachines hebben ook een ander type schakelaar/stroomtoevoer, een zogenaamde trekschakelaar. Een trekschakelaar zomaar vervangen door een wandcontactdoos is niet verstandig. Voor stroomtoevoer naar een wasmachine in je badkamer moet je een specialist inschakelen.

Stopcontacten in de badkamer, waar plaats je ze?

Meer stopcontacten?

Een veilig advies is om het aantal stopcontacten in je badkamer zoveel mogelijk te beperken. Ook al zitten ze allemaal in de geschikte, voor contacten toelaatbare zone. Twee contacten, elk aan een kant van de wastafelspiegel, zijn al voor veel mensen meer dan genoeg. Bedenk ook dat de stopcontacten wellicht veilig zitten maar dat je bijvoorbeeld de stekker van een föhn erin kunt laten zitten. En de föhn op de rand van je wastafel neer kunt leggen. Vervolgens gaat de deurbel en je snelt naar beneden. Ondertussen gaat je dochter van haar slaapkamer naar de badkamer om haar handen te wassen. Spatwater komt zo snel op de föhn. En voor je het weet heb je kortsluiting of erger. Heb je meer dan één stopcontact in de badkamer? Dan kan zo’n situatie zich dus gemakkelijker vaker voordoen. Voor de veiligheid laat je dus ook nooit een elektrisch apparaat in een stopcontact zitten.

Author

Comments are closed.