Deze blog ontvouwt vijf grote voordelen als je besluit een PVC vloer te laten leggen. Inderdaad, laten leggen. De meeste Nederlanders, echte klussers uitgezonderd, kunnen dat karwei beter overlaten aan de professional. Het is namelijk iets moeilijker dan even een laminaatvloertje in elkaar klikken. De PVC stroken moet perfect op elkaar aansluiten. Omdat je gaat verlijmen, heb je ook maar één kans om de stroken netjes te leggen. Zonder een echt egale basisvloer kun je ook niks. Elke oneffenheid van je basisvloer keert later terug in het geplakte PVC en dat wil je natuurlijk niet. Een gemiddelde PVC vloer komt ook met een flink prijskaartje, dus je moet er iets voor over hebben. Dat waren dan ook alle ‘nadelen’ van een PVC vloer, nu op naar de voordelen.

1. Waterbestendige vloer

PVC laat eigenlijk geen water door. Mocht je met de natte schoonmaak bezig zijn en de emmer valt om, dan is dat geen probleem. Droog dweilen en klaar is Kees. PVC is een kunststof die goed tegen vloeistof kan. Of het nu een omgewipt flesje bier is of een glas drinken dat te onstuimige kinderen omgooien. Schade aan je PVC vloer krijg je niet met water. Het harde kunststof weert vocht. Zelfs aanhoudende damp, vocht en stoom kan zo’n vloer een tijdje aan. Daarom is het ook ideaal materiaal voor in je keuken, toilet en zelfs je badkamer! Je moet PVC alleen niet in je douchecabine laten leggen, natuurlijk. Verder in je badkamer is PVC ideaal. Ook op je balkon is PVC geen goed idee. Want als zo’n vloer echt langdurig wordt blootgesteld aan nattigheid en de vloer zelf almaar nat blijft, dan krijg je schimmel. In huis is dat niet het geval.

2. PVC kan lang mee

Een PVC vloer wint het met gemak van laminaat qua levensduur. Ga je voor een goede kwaliteit? Dan hoef je de eerste 25 jaar je vloer niet te vervangen. Hoe lang een PVC vloer meegaat, hangt af van de slijtlaag. Een slijtlaag van 0,7 mm is een echte duurzame kampioen. Maar ook vloeren met een slijtlaag van 0,3 mm kunnen vele jaren mee. Ga er van uit dat je PVC vloer het tweemaal langer volhoudt dan een laminaatvloer. En hoed je voor te goedkope PVC vloeren van prijsvechters want die houden het vaak veel korter vol. Kies ook de juiste gebruiksklasse. Vaak volstaat de categorie ‘huishoudelijk’. Maar wil je een vloer voor je kapsalon aan huis? Dan is de categorie ‘commercieel’ een betere optie. Er is ook nog een categorie voor industrieel gebruik. Nog een fabeltje de deur uitdoen: PVC vloeren zouden hard zijn; in feite veren ze lichtjes en dat dient het loopcomfort!

3. Een PVC vloer maakt makkelijk schoon

Het gladde oppervlak van een PVC vloer verraadt het al een beetje: die is dus makkelijk schoon te maken. Vuil en vlekken hechten zich moeilijk aan het gladde kunststof. Gewapend met stofzuiger en dweil blinkt je vloer in een mum van tijd weer. Zie af van schoonmaakmiddelen. Bijna altijd is een beetje lauw water meer dan voldoende voor een goede reiniging. Een PVC vloer houdt beslist niet van allesreiniger en andere schoonmaakmiddelen. Kort gezegd is een PVC vloer heel onderhoudsvrij. Je hebt dan wel de looks van bijvoorbeeld fraai eiken parket, alleen kost zo’n parket je handen vol tijd door het geregeld te onderhouden en te oliën.

4. PVC biedt designmogelijkheden

Het werd net al even aangestipt: eiken parket. Dat is absoluut niet het enige design. PVC heeft de wereld veroverd en door die populariteit zijn er veel designs te koop. Dat kan omdat de fabrikanten de structuur van een PVC vloer steeds beter laten lijken op tegel- en houtstructuren. De nieuwste technieken maken het zelfs moeilijk om op het eerste oog een PVC vloer van een echte houten vloer te onderscheiden. Zeker als zo’n PVC vloer ook nog eens in visgraat is aangebracht. Het mooie afwerkbiesje rondom ontbreekt dan zelfs niet. Ook voor ruimtes in industriële stijl zijn goede PVC vloeren beschikbaar zoals ‘brushed metal’. Er is veel mogelijk omdat PVC vloeren gewoonlijk geen verbindingen hebben. Ze kunnen dus in stroken, in halfsteensverband of geladderd op de vloer worden gelegd. En plinten? Dat mag maar dat hoeft niet. Een PVC vloer kan namelijk prachtig strak tegen de muren gelegd.

5. PVC past bij vloerverwarming

Een PVC vloer heeft vaak een dikte van een paar millimeter. Ideaal voor je vloerverwarming (en eventueel in de zomer vloerkoeling). PVC geleidt prima zodat je niet te lang hoeft te wachten om het juiste temperatuurtje onder je voeten te krijgen. De lage warmtedoorlaat-weerstand maakt dat een PVC vloer goed samenwerkt met je vloerverwarming.

Author

Comments are closed.